Activiteiten: deel 2
Terug naar de vorige pagina
varja.gif
Regelmatig geven wij een cursus van vier avonden in ons Sakya centrum voor mensen die kennis willen maken met het
boeddhisme of die hun kennis juist willen verdiepen.
De vier avonden zijn opgebouwd uit drie delen, namelijk

In het theoretische gedeelte behandelen we diverse boeddhistische begrippen en kunnen de deelnemers ook zelf onderwerpen aandragen waar zij meer van willen weten.
Bij de voorbereiding op de meditatie leggen we uit hoe een Tibetaans boeddhistische meditatie is opgebouwd en geven we aanwijzingen op welke wijze we het beste volgens onze traditie kunnen mediteren.
Daarna beoefenen we met elkaar een of meerdere vormen van meditatie.

Een belangrijke leidraad voor deze cursussen is het studieboek “Training van de geest in het Tibetaans boeddhisme" geschreven door Khenchen Sherab Gyaltsen Amipa Rinpoche, de oprichter van ons centrum.
Cursus Tibetaans Boeddhisme
Gedurende het jaar wordt er in het boeddhisme aandacht besteed aan de herdenking en viering van de vier grote gebeurtenissen uit het leven van Boeddha Sakyamuni, de zogenoemde "Düchens".
1. Chotrul Düchen herinnert aan de wonderen die Boeddha Sakyamuni verrichtte om het geloof van zijn volgelingen te versterken.
2. Chökhor Düchen herinnert aan de eerste draaiing van het wiel van de dharma.
3. Saga Dawa Düchen herinnert aan Boeddha’s verlichting en het binnengaan in het Paranirvana.
4. Lha Bab Düchen herinnert aan de afdaling van Boeddha naar het rijk der goden om zijn moeder leringen te geven, ten einde haar te bedanken voor haar vriendelijkheid en haar te bevrijden van samsara.

Er wordt gezegd dat zowel het positieve als het negatieve karma dat men op de Düchens verzamelt, tien miljoen keer wordt vermenigvuldigd. Een goede reden om je op deze dagen extra bewust te zijn van al uw activiteiten van lichaam, spraak en geest.
Op de Düchens worden in ons centrum bijeenkomsten georganiseerd ten einde positieve verdiensten te verzamelen voor de deelnemers en voor ons centrum.
Viering van de vier belangrijkste Boeddhistische feestdagen
Link naar boek
Aansluitend aan deze vier avonden is een vijfde cursusavond, een schakelavond, waarin aan geïnteresseerden uitgelegd wordt hoe de wekelijkse donderdagavond bijeenkomsten ingevuld worden. Op deze wijze willen we nieuwe deelnemers op onze wekelijkse bijeenkomsten voorbereiden en de instap makkelijker maken. De bijdrage voor deze cursus is € 10,- per avond, voor mensen met een minimum inkomen € 5,- per avond.
Datum van de eerstvolgende cursus kunt u terugvinden op de homepage of in de agenda van deze website.

Stichting Sakya Thegchen Ling